Vrede Verbindt Verschil

PAX koos in 2020 voor een thema waarin verbinding centraal staat. Met speciale aandacht voor de verschillen in cultuur en religie die er tussen mensen bestaan.

Een eigen identiteit hoeft niet opgegeven te worden om verschillen te overbruggen. Verschillen kunnen maar hoeven niet tegenovergesteld te zijn, verschillen kunnen elkaar juist versterken waardoor de schoonheid van de vrede zichtbaar en voelbaar wordt.

Ds. Klaas Touwen zegt naar aanleiding van de verhalen: ‘verschil is niet een probleem dat moet worden opgelost, maar een kwaliteit die aan vrede kan bijdragen.’

Tekst: PAX_krant 2020


Lemniscaat  ∞

  • is een wiskundig symbool dat gebruikt wordt wanneer de hoeveelheid groter is dan een getal kan aangeven, oneindig.
  • drukt eindeloze beweging uit, er is geen begin en geen einde; eeuwigheid.
  • brengt het één in verbonding met het ander.
  • laat verschillen zien die in balans zijn met elkaar.

Symboliek bij deze schikking

Kleur
In de schikking is een Lemniscaat uitgewerkt met witte en met gekleurde bloemen.
De witte bloemen dragen de kleur van de vrede, de bloemen ‘rijgen’ zich door de andere kleuren heen als een oneindig koord.
Werken aan vrede betekent werken aan een continue stroom van aandacht voor de verschillen in cultuur en religie die er tussen mensen bestaan. De gekleurde bloemen vertegenwoordigen die verschillende culturen en religies.

Verbinding in harmonie
Werken aan de eeuwigheid – zoekend en tastend – verbinding maken met God en met elkaar is proberen een respectvolle balans en harmonie  te vinden.
In het midden van de Lemniscaat kruisen de lijnen elkaar. De zonnebloem staat juist op die plaats omdat de bloem symbool is van licht en energie. De bloem met zijn vele zaden laat ook de cyclus van het leven zien.
De witte Achillea millefolium ofwel Duizendblad is als wilde bloem overal te vinden in bermen en grasland.

Een nieuw begin
Rechtopstaand heeft het symbool de vorm van het getal 8.
Acht is symbolisch weer het getal van het (steeds weer) nieuwe begin, denk bijvoorbeeld aan Pasen: de achtste dag, de dag van de opstanding.

Idee, uitvoering, tekst en foto’s: Charlotte Kwak-Tieman