Bomen planten

Bomen planten doen we in het voorjaar. De derde woensdag in maart is uitgeroepen tot de Nationale Boomfeestdag en heeft al een langere geschiedenis, beschreven op Wikipedia. Bedoeling is ook om kinderen (en volwassenen) kennis en begrip voor bomen bij te brengen. Steeds meer organisaties stellen zich erachter. Een aparte Stichting organiseert activiteiten samen met Staatsbosbeheer, maar ook met partners als IVN en anderen.

Wangari Maathai

Wangari Maathai wordt op 26 september herdacht, zij leefde van 1940-2011. Zij was hoogleraar diergeneeskunde. Als eerste Afrikaanse vrouw kreeg zij de Nobelprijs voor de Vrede. Men motiveerde die waardering als volgt: omdat zij “aan de frontlinie staat van inzet voor een ecologisch verantwoorde sociale, economische en culturele ontwikkeling, niet alleen in Kenia, maar in geheel Afrika.”  

Ontwikkeling was voor haar onlosmakelijk verbonden met de rechten van de armsten én de zorg voor het milieu.

In 1977 richtte zij de Green Belt Movement op, een organisatie die inmiddels meer dan 50 miljoen bomen heeft geplant in Kenia.

Het is goed om je van deze wereldwijde verbondenheid bewust te zijn en te zien hoe wederzijds inspanningen worden gedaan om de aarde een betere plaats te maken. Via nieuwsbrieven kun je op de hoogte blijven, donaties zijn natuurlijk ook welkom.

Tekst en foto’s Tini Brugge