Over Eten

Op vierdeschepping.nl vind je veel recepten geïnspireerd door katholieke en protestantse tradities in het liturgisch jaar. We vergeten soms hoe belangrijk het is om samen te eten. Samen eten heeft een grotere waarde dan we ons kunnen voorstellen, voedsel is niet alleen brandstof voor ons lichaam, maar fungeert ook als een brug tussen onszelf en de ander.

Op de site is aandacht voor koken rond:

  • het kerkelijk jaar, met recepten ook uit andere Europese landen en streek-tradities
  • bijbelteksten en thema’s waarbij ook aandacht is voor de joodse en Arabische keuken
  • seizoensproducten met het oog op duurzaamheid

Met duurzame recepten bedoelen we recepten:

  • met groenten en vruchten die bij het seizoen passen en zo mogelijk vers uit de vollegrond in de eigen omgeving komen.
  • met ingrediënten die, wanneer ze van buiten Europa komen, zoveel mogelijk via Fair Trade, natuurvoedingswinkels en wereldwinkels te verkrijgen zijn
  • die zonder al te veel energie te bereiden zijn
  • die sober en smakelijk zijn

We hopen dat de informatie ook voor al die mensen die zo zorgvuldig mogelijk met de aarde om willen gaan, in huislijke kring of daarbuiten, een handreiking en inspiratiebron mag zijn.

Er zullen regelmatig nieuwe recepten verschijnen.
Komt u gerust eens terug om nog meer inspiratie op te doen en om daarna opnieuw lekker te koken. Zo stuurt Br. Rangel Geerman ofm regelmatig nieuwe recepten van heerlijke gerechten die hij heeft klaargemaakt in de keuken van het klooster San Damiano in den Bosch. De recepten worden begeleid door teksten met uitleg over de symboliek.

En heb je zelf een mooi idee of recept? Stuur het dan in via de pagina Inzenden. Bedankt alvast!

Maatvoering

De hoeveelheden in de recepten zijn berekend op 8 personen tenzij het anders staat aangegeven. Dit met name voor eetgroepen waarvoor de gezamenlijke maaltijd aanleiding kan zijn tot verdieping en inspiratie.