De indiaan in ons

Chief Seattle

“Hoe kun je de lucht, de warmte van het land kopen of verkopen? Dat is voor ons moeilijk te bedenken. Als wij de prikkeling van het water niet kunnen bezitten, hoe kunt u het van ons kopen?”

Bovenstaande woorden sprak Chief Seattle in zijn ontmoeting met witte indringers die zijn gebied wilden koloniseren. Hij was een indianenhoofdman, die leefde van 1786-1866. Zijn gedenkdag is op 7 juni. Zijn houding maakte indruk, zijn levenswijze houdt ons nog steeds een spiegel voor. Het staat immers haaks op hoe wij leven en denken in termen van geld en bezit, beheersing en verbruik. Zonder ons te bekommeren over de gevolgen voor ons eigen welzijn. Zouden we niet op zoek moeten naar ‘de indiaan in onszelf’? Gevoeliger voor wat ons omringt en met schroom vervuld? En leven: licht als een veertje?

Van wie is de aarde?

Chief Seattle hield in 1854 als opperhoofd van de Suquamish- en Duwanisch indianen een toespraak. Zijn land is niet te koop. Die toespraak is een pleitrede voor een manier van kijken naar het leven en het land. Zijn woorden maakten indruk en kregen grote bekendheid. Er spreekt een levensvisie uit waarin de mens onderdeel is van de natuur, en er niet naast of boven staat.

Chief Seattle zette zich in voor vreedzaam overleg, werd in 1848 christen en werd door alle partijen gerespecteerd om zijn inzet voor de aarde en voor de vrede.

Van de toespraak bestaan verschillende versies, zie Wikipedia. Ook zijn gesproken fragmenten te beluisteren via You Tube.

Bovenstaande bloem wordt wel de Indianennetel genoemd. Indianen maakten er een drankje van, onder andere bij luchtwegproblemen. Het is de Bergamotplant (Latijn: de Monarda didyma).

In de Hof van Lof in Megen is een aparte gedachtenisborder ingericht. In deze border is de Indianennetel opgenomen ter nagedachtenis aan Chief Seattle. Je kunt hem ook zelf ergens een plaatsje geven. Of een eigen gedachtenisborder vormgeven. Zie voor kerktuinen en kloostertuinen de website inspiratie-tuinen.nl

Tekst en foto’s Tini Brugge