Hildegard van Bingen

Kruiden doen je goed

Hildegard van Bingen is ondermeer bekend vanwege haar interesse in kruiden en haar grote kruidenkennis. Zij staat tegenwoordig opnieuw in de belangstelling. In Nederland zijn kruidentuinen ingericht met bijzondere aandacht voor haar. De pandhoftuin (binnentuin) van het Museum Klooster Ter Apel is een bezoek waard. Het is een kruidentuin met meer dan 200 kruiden en bij specifieke kruiden worden teksten van Hildegard vermeld. Zie de tuinwebsite van het museum en voor kerktuinen en kloostertuinen in de buurt ook inspiratie-tuinen.nl

Een groene Geest

Ontleend aan Hildegard: beeld van de seizoenen

Hildegard van Bingen was een middeleeuwse kloosterzuster. Ze leefde van 1098-1179 en wordt op 17 september herdacht. Ze was een benedictines, mystica, kruidenkenner en schrijfster van natuurwetenschappelijke boeken. Ze beschrijft de relatie tussen God, mensheid en kosmos als een uitvloeisel van Gods liefde. De kleur van Gods Geest is voor haar groen. Het is de kleur van het leven dat in het licht van de Eeuwige in alle wezens oplicht. De hernieuwde belangstelling voor haar blijkt ook uit het feit dat zij in 2012 heilig werd verklaard, in het bijzonder vanwege haar voedingsleer in combinatie met haar regels voor een bepaalde leefwijze.

In de tijd van Hildegard werden bij kloosters vooral kruiden gekweekt met geneeskrachtige eigenschappen. Op het Concilie van Nicea (325) was al bepaald dat kloosters zieken moesten opnemen om ze te verzorgen. De eerste gasthuizen ontstonden in de nabijheid van kloosters met kruidentuinen. Hildegard, die in 1163 abdis werd in Bingen (Duitsland), wordt wel de eerste schrijvende arts genoemd. Ze beschreef ook recepten voor een gezonde voeding.

Spelt was voor haar een belangrijk graan waaraan zij vele goede eigenschappen toekende. Spelt (Triticum spella) is een oud graangewas dat met tarwe, gierst en gerst op de rand van de akker gezaaid werd (Jesaja 28, 25). Men maakte er brood van (Ezechiël 4, 9).

In de tuin een beeldje van Hildegard, verder zeepkruid en venkel

Bronnen

Zie behalve Museum Ter Apel ook de kruidentuin van Adbij Herkenrode in België

Voor Hildegard van Bingen zie de heiligenkalender

Tekst en foto’s Tini Brugge