Keltische heiligen

De heilige Kevin

Net als hedendaagse helden kunnen namen op de heiligenkalender ons herinneren aan bijzondere mensen die ons de eeuwen door zijn voorgegaan. Keltische kluizenaars en monniken leggen vaak in hun leven een relatie met de natuur.

Zo staat Kevin van Glendalough (gestorven in 618) op 3 juni op de kalender. Als Ierse kluizenaar stichtte hij in Glendalough een kloostergemeenschap. Dit klooster is nog steeds te bezoeken.

vogel

Vele volksverhalen doen over hem de ronde. Eén legende verhaalt hoe hij geraakt en bewogen werd door een vogel. Meer algemeen leefde bij hem het besef dat zijn leven verweven was met het netwerk van eeuwig leven. Dit maakte dat hij over heel het geschapen leven met ontferming was bewogen.

Een merel die vrucht draagt

Het verhaal gaat dat een merel, terwijl hij aan het bidden was en zijn handen geopend waren naar omhoog, een nest bouwde in zijn hand. Daarom vinden we Kevin steeds afgebeeld met een merel.

Bidden kent geen tijd is de moraal van het verhaal, maar ook dat wie biddend leeft mag hopen op de vruchten ervan. Zo je wilt gaat het om leven met een open geest en met open handen …

Doe eens beide: ga aan de slag met een vogelkastje én ga eens te rade bij de heiligen waaraan je nog herinnering hebt. Kijk op heiligen.net waar je de jaarkalender vindt, maar ook kunt zoeken naar de namen van heiligen, patroonheiligen en eigen voornamen. De jezuïet pater Dries van den Akker verzamelde al die verhalen in zijn werkzame leven en vertelde er graag over in zijn lessen op school.

Tekst en foto’s Tini Brugge