Isidorus

Ploegend bidden

Isidorus was een eenvoudige boerenknecht. Hij leefde tussen ca. 1070-1130. Zijn gedenkdag is op 15 mei.

Hij werd patroon van landbouwers en tuinders. Ook is hij patroon van de stad Madrid. Waar nu een park is, zou het land geweest zijn waarop Isidorus als boerenknecht werkte.

Legenden vertellen hoe bijzonder Isidoor was. Zo leidden engelen zijn ploeg met ossen als hij aan het bidden was. Ook schoot hij hongerende vogels te hulp met zaad dat bedoeld was om het land mee in te zaaien. De zakken raakten door zijn vrijgevigheid half leeg. Maar toen Isidorus het zaad in de akker ging zaaien bleken de zakken weer gevuld. Het leverde de verraste landheer opnieuw een overvloedige oogst. Deze volksverhalen doen herinneren aan de oude Bijbelse verhalen. Maar ook vandaag met de moderne GPS-systemen kun je bijna biddend ploegen. Bezoek eens een biologisch landbouwbedrijf in je omgeving en ervaar wat het werken op het land betekent.

Bordje in de kloostertuin van Sint-Agatha

Dienstbaar delen

Een ander verhaal van overvloed speelde rondom een feestelijke maaltijd. Isidorus was uitgenodigd maar kwam te laat. Er was nog maar één brood over terwijl hij in gezelschap was van arme mensen. Isidoor besloot het brood te delen en toen bleek er genoeg te zijn voor iedereen. Er bleef nog een volle mand brood over! De boerenheilige deelt wat hij heeft …

In weerspreuken, die mensen bepalen bij de seizoenen, wordt hij herinnerd:

Is Isidoor voorbij, dan is de (koude) noordenwind voorbij …

Is Isidoorke thuis, dan uit het fornuis … (de kachel is vanaf deze dag in Spanje niet meer nodig)

Is het een idee om vandaag te trakteren op Isidorusringen, gebak met broodmeel als basis?

Isidorus afgebeeld met korenhalmen

foto’s en tekst: Tini Brugge