Marculphus’ kruid

Marculphus kreeg bekendheid doordat hij Franse koningen genas van ‘koningszeer’, scrofulose, een lymfeklierzwelling. In 898 werden zijn relieken overgebracht naar een speciale schrijn in Corbeny, bij Reims. Na hun kroning bezochten Franse koningen zijn schrijn om zich tegen deze ziekte te beschermen. Marculphus werd daarom de patroon van apothekers en werd aangeroepen bij klierziekten. Zijn gedenkdag is op 1 mei.

Marculphus van Nanteuil (ca. 490-558) kreeg van de Franse koning een stuk land in Normandië, dat nu bekend is als Saint Marcoef de L’Isle. Hij stichtte er een klooster voor kluizenaars die leefden volgens het vroegere model van de Egyptische kluizenaars. In het begin was de leefregel van Augustinus leidend, later werd het een klooster in de benedictijnse traditie.

Helmkruid

Helmkruid of Antoniuskruid

Het Knopig Helmkruid, Scrophularia nodosa, heet ook naar Marculphus het Sint Markoenskruid. Het kruid wordt ook wel aambeiwortel of scrofelkruid genoemd. De wortelstok heeft enige gelijkenis met aambeien, kleine zwellingen. Misschien ‘helpt’ het, maar of het kruid werkelijk ‘werkt’ is niet aangetoond … Zie ook inspiratie-tuinen.nl onder Flora.

Tekst en foto’s Tini Brugge