Maria Meimaand

Mei is traditioneel een typische Maria Meimaand. Zij krijgt in kapellen en kerken extra aandacht. In gebeden, liederen en door bloemen bij een Mariabeeld te plaatsen. Veel bloemen zijn naar Maria genoemd en willen aan haar herinneren.

Nieuwe leven verbonden met een religieus besef

Meifeesten herinneren aan de oudheid. Bijvoorbeeld aan de Romeinse Flora, godin van de lente en de bloemen. Of aan Maia, godin van vruchtbaarheid, liefde en ontluikend leven.

In 1579 begon Carolus (Karel) Borremeus, aartsbisschop van Milaan en later heiligverklaard, dit algemeen geliefde voorjaarsfeest om te buigen naar een katholiek feest waarin Maria een centrale plaats heeft. Dit feest werd in de 18e eeuw door de Jezuïeten in Italië verder uitgebouwd tot een hele maand: een Maria-meimaand, waarbij men op 1 mei (de Dag van de arbeid) in het bijzonder Jozef, de timmerman eert.

Mariabloemen en kruiden

Meidoorn

Veel bloemen die in mei bloeien worden in de volksmond Mariabloemen genoemd. Ze dragen vaak de kleuren wit en blauw.

Witte bloemen herinneren aan haar ongereptheid (‘maagdelijkheid’): zowel de stevige witte rozen en lelies, als ook kwetsbare madeliefjes en margrieten.

Madelief

Blauwe bloemen verwijzen naar haar hemelse status (‘hemelse’ koningin), het blauw van de hemel. Het is een ‘dure’ kleur. Voorbeelden van blauwe Mariabloemen: vergeet-mij-niet, korenbloem, zwaardlelie, viool, bernagie, akelei en erepijs.

Zo krijgt de lente een hemelse gloed …

Lievevrouwebedstro

Bij kruiden kun je denken aan het Lievevrouwebedstro, Galium odoratum, en het Echt walstro, Galium verum, Onze lieve vrouwe bedstro.

Een legende verhaalt dat Maria deze kruiden een heerlijke geur gaf, toen Jozef ze voor haar had verzameld als bedstro. De geur van Lievevrouwebedstro is gedroogd het sterkst. De volksnaam mottenkruid herinnert aan de gewoonte om met de geur van het kruid motten weg te houden uit de linnenkast.

Zie voor planten en symboliek www.inspiratie-tuinen.nl

Madelief

Zie voor Maria-kruidenbundel ook deze website (vierdeschepping.nl)

Tekst en foto’s Tini Brugge