Michealviering

Op 29 september wordt in de Katholieke kerk en in de Evangelisch-Lutherse Kerk het feest van Sint Michaël en alle engelen gevierd. Michaël is een aartsengel en aanvoerder van de hemelse legers. Zijn attributen zijn een zwaard en de weegschaal. Michaël wordt vaak afgebeeld terwijl hij vecht met een draak. 

Het donker in de ogen kijken

Op 29 september zijn donker en licht in evenwicht. Daarna krijgt het donker de overhand. Het thema van deze viering is ‘het donker in de ogen kijken’. De duisternis wordt in de christelijke traditie verbonden met het kwaad en het leed dat wij meemaken. Kern van de viering is een ritueel waarin de deelnemers worden uitgenodigd het donker in de ogen te kijken, zoals Michaël het gevecht aanging met de draak.

Deze viering maakt deel uit van het project Feest van Aarde en Hemel. Het is een project waarbij vieringen zijn ontwikkeld om de overgangen van de seizoenen te vieren. Oude vergeten rituelen krijgen, opnieuw vormgegeven, een plaats in de vieringen.

De vieringen van Feest van Aarde en Hemel zijn bedoeld voor liturgiegroepen en predikanten om inspiratie op te doen om dergelijke vieringen in de eigen gemeenten te ontwikkelen.

U kunt de viering hier downloaden.