Pluktuinen

In de zomer kun je volop bloemen plukken. Je kunt ook een border aanleggen met geliefde bloemen en planten. Heel veel soorten hebben een naam die verwijst naar de christelijke traditie. Ze krijgen daardoor extra betekenis. Een bloemetje in huis, om weg te geven of in de kerk heeft zo iets speciaals om bij stil te staan. Margrieten en madeliefjes zijn Maria’ bloemetjes met een betekenis.

Bloemen met betekenis

Midden in de zomer, op 20 juli, wordt Margaretha van Antiochië herdacht, zij stierf in het jaar 305. Als vroege heilige is zij inmiddels van de heiligenkalender afgevoerd, omdat haar historiciteit niet bewezen is. In de Middeleeuwen was zij een geliefde heilige, afgebeeld met een draak onder haar voeten. Ze werd beschouwd als een helper in nood en behoorde tot de zogenaamde 14 noodhelpers. Margriet werd beschermheilige van onder meer kraamvrouwen, zwangeren en vrouwen die onvruchtbaar zijn.

Op afbeeldingen in oude boeken zie je vaak in de marge van de pagina bij een heilige ook bloemen met een betekenis afgebeeld. Op onderstaande afbeelding zien we onder meer madeliefje, vergeet-me-nietjes, komkommerkruid en wilde anjers. Zie verder voor hun betekenis de website hieronder.

Margaretha betekent parel. Margrieten worden gezien als pareltjes is het veld. Je kunt er ook van genieten zonder ze te plukken. Bij de kleine madeliefjes kun je denken aan deemoed, ofwel: nederigheid.

Bron

Voor pluktuinen, de aanleg ervan en de namen en betekenis van bloemen zie inspiratie-tuinen.nl

Voor heiligen zie www.heiligen.net

Hoofdfoto boven: Madeliefjes

Links: Margriet

Tekst en foto’s Tini Brugge