Robert van het kruid

Je moet tuinliefhebber zijn om je de naam van de heilige Robertus te binnen te brengen. Robert is bekend van het kruid dat naar hem is genoemd: het Robertskruid of ook wel Herbe de Saint RobertHerb Robert (in het Frans) en Ruprechtskraut (in het Duits). De heilige Robertus zou de geneeskracht van deze plant hebben ontdekt. Zijn gedenkdag is op 17 april.

Klooster van Cisterciënzers

Robertskruid

Robertus van Molesme (1027-1111) stichtte een benedictijnerklooster in Molesme (Frankrijk). Toen de gemeenschap te groot werd en de regels verwaarloosd werden, vertrok hij met twee andere monniken: Stefanus van Harding en Albericus van Cîteaux. In 1098 werden zij de stichters van een nieuw klooster in Cîteaux, nabij Dijon, en legden de basis voor de nieuwe orde van Cisterciënzers. Dit klooster staat op een lage plaats waar het Robertuskruid van nature groeit. Het kreeg geneeskundige betekenis.

Het Robertskruid, Geranium robertianum, heet ook wel ‘bloedkruid’ en ‘bloedwortel’. Het verwijst naar de bloedstelpende eigenschap van de plant. Het kruid is zwak urinedrijvend en werd daarom wel gebruikt bij waterzucht en nierstenen. Bij ontstekingen in de mond kauwde men verse bladeren.

Zie voor planten en bloemen en hun symboliek de website inspiratie-tuinen.nl

Ook voor een overzicht van kerktuinen en kloostertuinen, en tips over tuinieren, kan men hier terecht.

Tekst en foto’s Tini Brugge