Valentijn

Al is de winter nog zo streng, op Sint Valentijn huwen de vogels.’

De middeleeuwse Engelse dichter Geoffrey Chaucer verbindt de partnerkeuze van vogels met Valentijnsdag. Hij schrijft in 1382: “For this was on St. Valentynes day, when every byrd cometh there to choose his mate.” Het nestje bouwen kan nu beginnen. Zo gezien lijkt de datum voor Valentijnsdag op 14 februari best goed gekozen. We kunnen elkaar romantische (liefdes)briefjes sturen, al dan niet anoniem, of kaarten sturen en cadeautjes geven. Elke vogel zingt zijn of haar eigen liedje.

Op de heiligenkalender worden twee heiligen met de naam Valentijn op 14 februari herdacht: Valentinus van Rome en Valentinus van Terni, maar waarschijnlijk wordt op Valentijnsdag de man uit Terni bedoeld (3e eeuw) en heeft die uit Rome nooit bestaan. Veel is niet van hem bekend, hij zou in verband worden gebracht met het zegenen van huwelijken. Misschien het huwelijk van een christin en een ‘niet-gelovige’, dat zegenrijk werd, waarna meer geliefden in vergelijkbare omstandigheden zijn zegen vroegen.

Hartenjagen

Een Valentijnscake is natuurlijk het meest passend in hartvorm. En ook takken kunnen symboliek uitdrukken.

Bij takken laurier dacht men aan tovenarij en het doen van voorspellingen. In kransen kunnen ze eer en overwinning uitdrukken. In Engeland was er de bezwering dat een verliefd stel nooit gescheiden zou worden wanneer zij een lauriertakje in tweeën braken en elk een stukje bewaarden. Of ook: als je op Valentijnsdag twee stukjes laurierblad voor het slapengaan onder het kussen legde, zouden je dromen over liefde gaan.

Verder is het natuurlijk een dag voor je eigen fantasie …

Tekst en foto’s Tini Brugge