Vissen luisteren

Op 13 juni vinden we Antonius van Padua (ca. 1195-1231) op de heiligenkalender. Hij was een volgeling van Franciscus van Assisi. Mensen zouden niet naar hem willen luisteren, maar zijn preken voor vissen vinden massaal gehoor. Zoals Franciscus voor de vogels preekte, zo wordt Antonius vaak afgebeeld met vissen terwijl hij met ze spreekt. Zoals op dit kerkraam.

Antonius van Padua

Symboliek en levensstijl

Doopvont Sint Adelbert Abdij in Egmond

Bij vissen kun je denken aan het symbool van vrijheid, in levend water gedoopt. In Bijbelse verhalen herinneren we ons de betekenis van ICHTHUS (grieks-latijn voor vis), de letters staan voor Jezus Christus, Zoon van God, Redder. Het was een teken van herkenning en verbondenheid.

Een relatie aangaan met vissen en stilstaan bij de diepere betekenis, zou ons dat misschien verder kunnen helpen? Zou een andere omgang misschien vanzelfsprekender worden? Denk aan de hobbyvisserij, het grootschalig bevissen van de zeeën, en onze consumptiegewoonten. Zoek eens naar soorten vis die ‘eerlijk’ gevangen zijn, met oog voor de vis en gericht op duurzaamheid. En sta eens stil bij een water of beekje dichtbij huis.

Bron:

Zie Heiligenkalender, heiligen.net

Zie voor duurzame vis de website van Milieucentraal over vis

Tekst en foto’s Tini Brugge